Skötselråd för utemöbler


Vill du att dina trädgårdsmöbler ska hålla sig så likt deras nyskick som möjligt krävs en del skötsel. Rengöringen är alltid det viktigaste och vi har produkterna till både teak, konstrotting, non-wood och furumöbler. Vill du att dina teakmöbler ska ha kvar sitt utseende krävs att du oljar in din möbel någon gång per säsong med vår teakolja, annars kanske du vill använda olja med vitpigmentering för det där ljusare utseendet.

Teakmöbler


Uppackning

Tvätta av allt slipdamm från din möbel med hjälp av svamp och rikligt med vatten. Undvik skador på bordsskivan genom att låta den ligga kvar i kartongen upp och nedvänd när benen monteras. (Obs! Skötselråden gäller ej vitpigmenterad och grånad teak). All vår teak tas från certifierade plantager i Indonesien. Svårt smutsad teak rengörs med Wood cleaner. Lättare smuts tvättas bort med vatten och milt diskmedel. Blöt teaken en stund innan rengöring så att ytan mjuknar en aning. Om träfibrerna rest sig efter rengöring slipas ytan lätt med fint sandpapper. Låt möbeln torka minst ett dygn, efterbehandla med Wood protection alt. teakolja.

Skötsel

Hur och hur ofta du underhåller beror på hur möbeln är placerad och väderförhållande. För en möbel som är placerad under tak, och därmed inte utsätts för regn och sol, krävs mindre skötsel än för den möbel som står ute under bar himmel. Du har också två val att göra; Antingen oljar du teaken eller så låter du den bli silvergrå. Den oljade teaken blir något mörkare och skyddar mot fett. Vill man istället ha den silvergrå så är det viktigt att tvätta den, gärna med grönsåpa och vatten för att hålla den ren och fri från mögel.

Oljad teak

Följ alltid anvisningarna på eller i fabrikens förpackningar.
-Påför teakolja rikligt med pensel, fördela oljan tills teak är "mättad". Torka av överflödig olja.
-Så snart vattenavvisningen avtar ska den strykas med teakolja, dock inte under solsken.
-Tvätta först noggrant av smuts och damm, använd en kraftig svamp, grönsåpa och vatten.
-Vid kraftig nedsmutsning använda en Alg- och möbeltvätt.
-Låt möbeln torka, detta är mycket viktigt.
-Om träytan blivit grov efter tvätten så tar du ett fint sandpapper och drar i träets fiberriktning över ytan.
-Stryk på teakolja och torka noggrant överflödig olja.
-Tvätt möbeln regelbundet eller vid behov. Använd en kraftig svamp, grönsåpa och vatten.

Se video»

Vitpigmenterad teak

Rengörs med ljummet vatten, milt diskmedel och en mjuk trasa, alternativt med vitpigmenterad såpa. Låt möbeln torka helt, minst ett dygn gärna mer, och efterbehandla med Wood protection som är helt färglös och förhindrar att fukt och smuts tränger in i träet.

Silvergrå teak

Tvätta möbeln regelbundet eller vid behov. Använd en kraftig svamp, grönsåpa och vatten.

Svarta prickar på ovansidan


Oberoende av om möbeln är inoljad eller inte så kommer dessa prickar. Det beror på luftföroreningar som kommer med nederbörd. Hur fort dessa kommer beror på lokala förutsättningar. För att undvika detta så är det viktigt att tvätta och hålla möbeln ren.

Vinterförvaring

Vi rekommenderar också att rengöra möbeln (och olja in den) för vinterförvaring, helst redan i augusti. Eftersom september månad ofta sliter hårt på sommarmöblerna. Då har oljan god tid att torka in i träet. Efterdrag alla skruvar så slipper du göra detta till våren.Furumöbler


Oljad furu

Alla våra furumöbler är tillverkade av svensk FSC-certifierad furu. När ytan blivit matt och vatten inte längre pärlar sig på ytan är det dags att behandla furumöblerna. Rengör först möbeln grundligt, låt den torka minst ett dygn och behandla den sedan med en träolja. För målad furu se skötselråd för Akacia.

Laserad furu

Möbler tillverkade av furu som täcklaserats. Trä är ett levande material som upptar och avger fukt, vilket kan ge upphov till sprickbildning. Om det uppstår missfärgningar vid kvistarna i träet, så kommer det med tiden att blekas ned av solljuset. Möbler som står ute under bar himmel i väder och vind, säsong efter säsong kommer att behövas målas om.Övriga utemöbler


Parasoll

Det bästa sättet att förlänga livet på ditt parasoll är att tvätta det regelbundet, skydda det med ett överdrag när det inte används och förvara det på en sval, torr plats inomhus när säsongen är över. För att rengöra tyget, fäll ned parasollet och torka av det med en mjuk trasa fuktad i vatten. För kraftigt nedsmutsade fläckar, skrubba med en svamp dränkt i ett milt rengöringsmedel, skölj sedan med kallt vatten. Kom ihåg att alltid har parasollet nedfällt om man ej vistas i närheten, och ha alltid över ett parasollskydd.

Konstrotting

Rengörs med fuktig trasa och plastrengöring eller ett milt diskmedel. Högtryckstvätt får inte användas. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet.

Nonwood

Rengörs med en fuktig trasa och milt diskmedel. Högtryckstvätt ska inte användas. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet. Använd alltid underlägg för glas och glasföremål då de kan bli brännheta vid stark sol. Beroende på temperatur kan bordsskivan röra sig något och kan därför bukta en aning. För rengöring och behandling rekommenderar vi Brafab multisurface cleaner.

Akacia

All vår akacia tas från certifierade plantager i Vietnam. För att möblernas vackra yta ska behållas bör de behandlas med en träolja. Nya möbler ska mättas med olja. Det gör man genom att applicera olja flera gånger efter varandra tills så mycket som möjligt har absorberats. Överflödig olja torkas bort. Vi rekommenderar att möblerna behandlas med olja flera gånger varje år, speciellt på våren innan de tas ut för säsongen.

Målad/laserad akacia

Rengörs med en mjuk trasa och ett milt diskmedel. Eftertorka gärna. Skydda möbeln för regn, gärna med ett välventilerat möbelskydd. Torka av möbeln om det har regnat på den. Om det uppstår en skada i lacken slipas ytan lätt med ett fint sandpapper och rengörs från smuts. Innan det skadade området målas, provmåla först ett litet område för att kontrollera att du har rätt kulör. Kontakta en färghandel för råd om rätt produkt.

Aluminium

Utemöbler i aluminium mår bäst av att vinterförvaras skyddat. Tvätta med mild tvållösning vid behov eller ett par gånger per år.Ska du resa bort?

Ställ gärna möblerna lutande så att regnvattnet lättare rinner av. Alternativt införskaffar du ett passande möbelskydd, finns att köpa hos din möbelhandlare. Se till att sörja för god ventilation, dvs luft skall kunna komma in vid möbelskyddets nederkant. Lägg ej möbelskyddet direkt mot bordsskivan. Observera att möbelskyddet är vattenavvisande, men ej vattentätt - därför måste vattnet kunna rinna av.Sist men inte minst.

Följ alltid anvisningarna på eller i fabrikantens förpackningar. Tänk på att vissa oljor kan innehålla självantändliga substanser.«Tillbaka till SkötselguidenRelaterade produkter


Relaterade videor