Skötselråd för trämöbler


Naturen har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler. Trä är ett mycket vackert och levande material som ständigt förändras, och inte minst ett tåligt material. Med ”levande” menar vi att möbeln ändrar färg, utseende och karaktär med tiden. För att framhäva de speciella egenskaperna finns det en massa olika ytbehandlingsmetoder, olja, vax och lack, som alla kräver olika underhåll.

Oljat trä

För att behålla träets kvalitet och naturliga utseende rekommenderar vi att möbeln oljas in med Vaxolja. Vaxoljan kan användas på både obehandlad och tidigare oljad yta. Den ger ett unikt, effektivt skydd mot fläckar från väskor och spill, och gör att möbeln blir lättare att göra ren om olyckan varit framme. Vill man bara ha en "ren" oljebehandling utan det extra skydd som Vaxolja ger, använder man Möbelolja. Rekommenderad användning för båda dessa produkter är ungefär 2-3 gånger per år eller vid behov. Behandla även undersidan för att förhindra sprickbildning. Se video»

Lackat trä

Lackade träytor är betydligt tåligare mot spill än vad oljade, såpade och vaxade ytor är. Men med tiden behöver även den lackade ytan fräschas upp. Möbelpolish polerar man in med en mjuk trasa, repor i lacken poleras bort på ett enkelt och smidigt sätt, och smuts löses upp och fastnar i trasan. En bra polish rengör ytan och får möbeln att se ”nyare” och jämnare ut. För att skydda känslig lack kan man lägga på ett lager vax. Detta poleras upp med hjälp av trasa eller vaxborste till en jämn och torr yta. Tänk på att en skada som trängt genom lacken är svår att laga och kräver oftast special kunskaper och särskild utrustning.

Vaxat trä

Trämöbler som är vaxade ska behandlas med vax. Olja rekommenderas ej eftersom vissa oljor innehåller lösningsmedel som löser upp den vaxade ytan. Sprayvax ger ett bättre skydd än olja men gör ändå att ytan känns levande och naturlig. Vaxa regelbundet 2-3ggr per år. Torkas av med en torr trasa, använd aldrig en fuktig trasa. Torka genast upp om du råkar spilla. Se video»

Vitoljat trä

Whitewash-ytor skall behandlas med vitolja innan den används och sedan regelbundet 2-3ggr per år. Detta gäller speciellt bordets topp, för att bibehålla motståndskraft mot fläckar och repor. Innan inoljning av möbeln måste ytan rengöras för att få bort smuts och fett, en trärengöring avsedd för ändamålet bör användas.

Såpat trä

Att såpa trä är en gammal metod och används ofta istället för olja för att undvika att ge träet den något gulare färgtonen som oljan ger. För att behålla det ljusa och fina utseendet på din såpade möbel använder du Natural Soap Protector. Den ger ett visst skydd mot fläckar och spill samtidigt som den behåller träets ljusa naturliga färg.

Vitsåpat trä

För att behålla och i vissa fall förstärka den ljusa tonen på en vitsåpad träyta använder du White Wood Protector. Den ger ett effektivt skydd mot fläckar från vätskor och spill. En behandling med White Wood Protector ger ett långvarigt resultat, och behöver inte göras om mer än max 1-2 gånger per år.

Skador på vitpigmenterade och oljade möbler

Om den vita ytan blir skadad behöver man slipa ner ytan med sandpapper och avsluta med P400 papper. Behandla ytan med en vitpigmenterad vegetabilisk olja. Gör alltid en provbehandling på en mindre yta, helst inte synlig yta, för att säkerställa att ytstruktur får önskat resultat. Följ anvisningen för respektive produkts tillverkare. Till sist tänk på att inte använda mineraloljor, starka kemikalier, lösningsmedel eller alkohol som rengöring på ytan.Tänk på att:

  • Variera placering av de föremål som eventuellt står på möbeln, för att undvika nyansskillnader där inte dagsljuset kommit åt. 
  • Om du låter något bli liggande på bordsskivan en längre tur kan det uppstå ljusare märken. 
  • Torka upp spill från vätskor omedelbart. En torr trasa för vaxade möbler, och en lätt fuktig för lackade eller oljade trämöbler. 
  • Dra ut utdragsskivan/lägg till iläggsskivan då och då så att den får åldras ikapp med bordsskivan. 
  • Ställ aldrig heta föremål direkt på möbelytan. Skydda alltid möbeln mot varma föremål, starka lösningsmedel och fukt. Använd alltid underlägg. 
  • Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad duk och eftertorka med torr trasa, eller använd Microfiberduk.
  • Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet. 
  • Skruvar och beslag bör med jämna mellanrum kontrolleras så att dessa är ordentligt åtdragna. 
  • Vid skada på möbeln, kontakta din möbelhandlare för råd. 
OBS! Möbeloljan innehåller linolja som utvecklar värme när den torkar. Se därför till att bränna eller vattendränka och slå in använda trasor i aluminiumfolie eller tät plastpåse innan de kastas. Detta för att undvika självantändning och brand.


«Tillbaka till Skötselguiden

Relaterade produkter


Relaterade videor